Νησί Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι ή Νησί των κοχυλιών - Ιεράπετρα Κρήτης, Λασίθι

Το Νησί Χρυσή (ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι και «Νησί των κοχυλιών»), βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας και είναι ένας χαρισματικός τόπος της Κρητικής γης. Είναι ακατοίκητο, έχει υπέροχη άμμο, εκπληκτικά νερά και είναι κατάφυτο με κέδρα, σχοίνα και θαμνοκυπάρισσα.

Η Χρυσή είναι ένα πανέμορφο, σχεδόν επίπεδο νησί, με μέσο υψόμετρο μόλις 10 μέτρα και προσφέρεται για περπάτημα κι απολαυστική περιήγηση στο γαλαζοπράσινο τοπίο και τις εκπληκτικές παραλίες. Ονομάστηκε Χρυσή χάρη στο χρώμα που έδινε ο ήλιος στις ακτές του, οι οποίες έχουν χιλιάδες κοχύλια, κύριο χαρακτηριστικό της παραλίας Μπελεγρίνα.

Λόγω του σπάνιου φυσικού και θαλάσσιου πλούτου το νησί Χρυσή στην Κρήτη έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους. Το κεδροδάσος της Χρυσής είναι σπάνιο κι έχει έκταση 350 στρέμματα. Περιλαμβάνει αιωνόβια δέντρα με μέση ηλικία 250 χρόνια, τα οποία έχουν διάμετρο κορμού έως κι 1 μέτρο και ύψος έως και 10 μέτρα. Το Νησί περιλαμβάνει σπάνια είδη φυτών που είναι μοναδικά παγκοσμίως, ενώ η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta και σπανιότερα η μεσογειακή φώκια Monachus Monachus είναι επισκέπτες του νησιού.

Το νησί είναι κατακλυσμένο με κοχύλια κι απολιθώματα πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα που χρονολογούνται πριν από 350.000 χρόνια, όταν ακόμα το νησί ήταν ακόμα βυθισμένο στο νερό. Στα βορειοδυτικά του νησιού Χρυσή θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, κτίσμα πιθανόν του 13ου αιώνα, ενώ βορειοανατολικά μια παλιά αλυκή που μαζεύει αλάτι, το μοναδικό σπίτι, το φάρο και ρωμαϊκούς τάφους.

Από το λιμάνι της Ιεράπετρας, από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια προς το Νησί Χρυσή, για να απολαύσουν οι επισκέπτες τον υπέροχο αυτό κρητικό τόπο. Τα σκάφη θα σας αφήσουν 6 ώρες για να ταξιδέψετε στο μαγευτικό νησάκι και να γευτείτε ολόφρεσκο ψάρι στα δύο μικρά ταβερνάκια.

© Copyright 2014 -16 By Creta Suites, Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Κρήτη | Τηλ: 0030 2842061915, ΜΗΤΕ: 1040Κ034Α0089600, Email: info@cretasuites.gr, Design by Elan